Darlings,
“Wine is sunlight, held together by water.”
Few days ago we had incredible wine tasting at Adega Cartuxa, located in Évora & after Lunch at Enoteca Restaurant Cartuxa. If you are in Portugal, you must visit Évora,it is Beautiful & Adega Cartuxa & Enoteca. You will have a very unique experience.
Minhas Queridas,
“Vinho é a luz do sol unida pela água”
Há alguns dias atrás fizemos uma excelente prova de vinhos na Adega Cartuxa , localizada em Évora, e depois almoçamos no restaurante Enoteca Restaurant Cartuxa. Se estiverem em Portugal, têm de visitar a linda Évora, Adega Cartuxa & Enoteca. Vão ter uma experiência muito única.
History:
The history of the Adega Cartuxa [Cartuxa Winery] was written by the hand of Vasco Maria Eugénio de Almeida, one of the greatest patrons and philanthropists of the 20th century in Portugal, who invested in the diversification of agricultural production, revitalizing the winegrowing activity promoted by his grandfather, Carlos Maria, and invested in the planting of a vast area of olive groves which became, in the words of the region’s workers themselves, the “factory” they had never had before
Legacy:
Vasco Maria Eugénio de Almeida created the Eugénio de Almeida Foundation with the commitment of doing more for people, by people, for more people. It is the productive activity which supports this operational side of the Foundation, enabling the achievement of its mission.
Vineyard:
The Foundation has more than 600 hectares of vineyards. Each plot is worked on individually throughout the year, according to its age, grape variety or the characteristics of the soil, always with the wine for which it is intended in mind.
Winery:
The Adega Cartuxa [Cartuxa Winery] at Quinta de Valbom is today one of the centres for the maturation of the wines produced by the Eugénio de Almeida Foundation. The Cartuxa Monte de Pinheiros cellar has the most advanced technology and allows the reception of all the grapes produced in the vineyards.
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ABOUT ENOTECA RESTAURANT:
To the cultural and wine heritage of the Eugénio de Almeida Foundation joins the legacy of Alentejo’s gastronomy, in the heart of the Historic Centre of Évora. With an architecture of clean lines, underlined by the white of the walls and the wood tones and red of the furniture, Enoteca Cartuxa evokes the informal atmosphere of a tavern, bringing it to modern times.
Be surprised while discovering the perfect harmony between the wines of Adega Cartuxa [Cartuxa Winery] and the regional cuisine interpreted and reinvented in a modern way. The entire wine portfolio is available to you, also by the glass.
In the Enoteca shop you can also find olive oils from Lagar Cartuxa [Cartuxa Olive Oil Mill] – EA and Cartuxa – and also a selection of regional gourmet products.
This is a space designed for the people of Évora and for all those who visit this World Heritage city.
SOBRE ADEGA CARTUXA:
História:
A história da Adega Cartuxa escreveu-se pela mão de Vasco Maria Eugénio de Almeida, um dos maiores mecenas e filantropos do século XX em Portugal, que investiu na diversificação da produção agrícola, revitalizando a atividade vitivinícola impulsionada pelo seu avô, Carlos Maria, e apostou na plantação de uma vasta área de olival que se tornou, nas palavras dos próprios trabalhadores da região, na “fábrica” que nunca antes tiveram.
Legado:
Vasco Maria Eugénio de Almeida criou a Fundação Eugénio de Almeida com o compromisso de fazer Mais pelas pessoas, para mais pessoas. É a atividade produtiva que suporta esta vertente operacional da Fundação, permitindo a concretização da sua missão.
Vinha:
A Fundação conta com mais de 600 hectares de vinhas. Cada parcela é trabalhada individualmente ao longo do ano, de acordo com a idade, a casta ou as características do solo, sempre tendo em vista o vinho a que se destina.
Adega:
A adega Cartuxa na Quinta de Valbom é hoje um dos centros de estágio dos vinhos produzidos pela Fundação Eugénio de Almeida. A adega Cartuxa Monte de Pinheiros possui a mais avançada tecnologia e permite receber a totalidade da uva produzida nas vinhas.
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SOBRE ENOTECA CARTUXA:
Ao património cultural e vitivinícola da Fundação Eugénio de Almeida junta-se o legado da gastronomia alentejana, em pleno Centro Histórico de Évora. Com uma arquitetura de linhas depuradas, sublinhada pelo branco das paredes e pelos tons da madeira e do vermelho do mobiliário, a Enoteca Cartuxa evoca o ambiente informal de uma taberna, trazendo-o para a contemporaneidade.
Surpreenda-se ao descobrir a harmonia perfeita entre os vinhos da Adega Cartuxa e a cozinha regional interpretada e reinventada de forma atual. Todo o portefólio vínico está à sua disposição, também a copo.
Na loja da Enoteca pode encontrar também os azeites do Lagar Cartuxa – EA e Cartuxa – e ainda uma seleção de produtos gourmet da região.
Este é um espaço pensado para os eborenses e para todos aqueles que visitam esta cidade Património Mundial.
Horário Enoteca:
De segunda a domingo, das 12h30 às 22h00.
Encerra 25 de dezembro e 1 de janeiro.
OUR EXPERIENCE:
I would like to thank to Adega Cartuxa, Enoteca Restaurant & team for our Lovely Experience.
Special Thank to Francisco Ricciardi for the organization & kind attention.
Gostaria de agradecer à Adega Cartuxa e Enoteca Restaurante & equipa por esta experiência adorável.
Um agradecimento especial ao Francisco Ricciardi pela organização.
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